همانطور که میدانیم یکی از مواردی که میتواند در بهبود سئوی ما تاثیر داشته باشد، ساختار سایت است. ساختار و معماری یک سایت میتواند در خیلی از بخشهای مختلف سئو کمک کند. زمانی که شما میخواهید ساختار یک سایت را بهبود ببخشید و یا قبل از طراحی، ساختار آن و روابط بین صفحات را مشخص میکنید و این خودش زیربنای سایت شما را تشکیل میدهد.
در این چند سالی که در حیطه سئو کار میکنم، پروژههای زیادی را انجام دادم. همیشه برایم سوال بود که چرا هیچ کدام از وبمسترها و طراحان سایت دقتی به ساختار سایت و این که چگونه بخشهای مختلف را باید کنار هم بچینند ندارند. چرا چیز به این مهمی را همیشه از دست میدهند؟ در ادامه مواردی را یادآوری میکنم تا شاید شما نیز به بهبود اوضاع ساختاری سایتتان ترغیب شوید.
اگر از رنگ، فونتها و گرافیکها عبور کنیم؛ طراحی خوب بیشتر به معنای ساختار و چینش خوب باز میگردد. ذهن انسان به صورت منطقی بخشهای مختلف یک چیز را کنار هم میگذارد و بی درنگ شروع به یافتن چیزی که میخواهد میکند. معماری خوب به کاربران این امکان را میدهد تا هرچه سریعتر به چیزی که میخواهند برسند. اگر یک کاربر سریع به محتوایی که میخواهد برسد، بیشتر در سایت شما میماند و کمتر پیش میآید که بخواهد سایت شما را در بازدید اول ترک کند.
حتما برایتان این سوال پیش آمده است که این لینکها از کجا میآیند؟ گوگل بر اساس چه اطلاعاتی آنها را نمایش میدهد؟ به طور کلی سایتلینکها یکی از مواردی هستند که هر هفته حداقل چند نفر در مورد آنها از من سوال میپرسند. از طرفی میتوانند برای سایت شما بسیار مفید باشند چون کاربران در SERPs سریعتر به صفحاتی که میخواهند میرسند. Sitelink ها میتوانند CTR سایت شما را افزایش دهند و در صفحه نتایج جستوجو، نتیجه مربوط به سایت شما را متمایز کنند.
حالا چگونه این لینکها را در نتایج نمایش داده میشوند؟ بهترین تعریف این است که بگوییم گوگل بر اساس این که ناوبری سایت شما برروی چه صفحاتی بیشتر متمرکز شده، این لینکها را انتخاب میکند. ما نمیتوانیم با پر کردن فرمی به گوگل بگوییم که این صفحات را در این بخش نمایش بده؛ فقط میتوانیم بگوییم که نمیخواهیم این لینکها در Sitelink سایتمان نمایش داده شود. برای این کار میتوانید در وبمسترتولز سایت خودتان، بخش Sitelinks را ببینید.
خزندههای موتورهای جستوجو اطلاعات را از طریق خزش در سایت شما به دست می آورند، هدف آنها این است که بتوانند تمامی سایت شما را ایندکس کنند و در زمانهای مشخص مجدد بازبینی کنند تا بتوانند بهترین نتایج را به کاربران نمایش دهند. هرچه ساختار سایت شما بهتر باشد، این خزندهها راحتتر میتوانند در سایت شما بچرخند و محتواهای جدید را سریعتر ایندکس کنند. هرچه زیربنای سایت خود را قویتر کنید، قطعا سئوی بهتری خواهید داشت و موفقتر خواهید بود. البته قبلا در یک ادمین در مورد افزایش سرعت ایندکس شدن نوشتم که فکر کنم بد نباشد بخوانیدش.
اگر دارید سایتی را از صفر آغاز میکنید، بهتر است که قبل از طراحی، روابط بین صفحات را دقیقتر مشخص کنید. یک سلسله مراتب خوب چیزی به جز یک روش برای مرتب کردن اطلاعات نیست. ایجاد سلسلهمراتب خوب قدمهای اولیه برای ایجاد یک ساختار بی نقص است؛ پس سعی کنید برروی کاغذ یا نرمافزارهایی که برای این کار ساخته شده اند، روبط بین صفحاتتان را مشخص کنید.
طراحی ساختاری یک سایت اصلا کار سختی نیست. صرفا باید بدانید که چه صفحاتی دارید و قرار است چه صفحاتی در چه دسته بندیهایی اضافه کنید. در همه حال حواستان باشد که آیا این مسیری که کاربر باید برای رسیدن به محتوایش باید طی کند، بهترین حالت آن است؟ آیا نمیشود مسیر کوتاهتری را برایش در نظر گرفت؟
اگر دارید برای یک سایت نسبتا کوچک برنامه ریزی میکنید، بهتر است که دسته بندیهای کمتری داشته باشید تا مدیریت آنها برایتان راحتتر باشد.
در سادهترین حالت یعنی اگر یک دسته بندی دارید که دارای ۱۴ زیر دسته است و یک دسته بندی دارید که فقط ۳ زیر دسته دارد؛ بهتر است که ببینید آیا این دسته بندی را میتوان به دستههای کوچکتری تقسیم کرد؟
یعنی اگر محتوایی قرار است فقط از یک بخش خاص در دسترس قرار بگیرد، بهتر است پیوند یکتایش هم با همان شروع شود. به طور مثال اگر قرار باشد ما در یک ادمین فروشگاهی ایجاد کنیم، حتما آدرس محصولاتمان با /shop شروع خواهد شد تا راحتتر بتوان تشخیص داد که این صفحه در کدام بخش از سایت قرار گرفته است.
همانطور که میدانیم، اولین چیزی که کاربران (و موتورهای جستوجو) با آن مواجه میشوند، هدر سایت است. قبلا گفته میشد که لینکهایی که در ۵۰۰ پیکسل اول سایت قرار میگیرند اولویت بالاتری برای موتورهای جستوجو دارند؛ پس بیایید لینکهای مهم را در این بخش قرار دهیم. حتیالامکان از متن برای ایجاد Navigation استفاده کنید چون متنها Anchor text قویتری هستند و میتوانند از نظر سئو سود بالاتری داشته باشند.
اگر در فوترتان به صفحاتی که در هدر لینک دادید، لینک میدهید؛ بهتر است که دقیقا از همان ترتیب هدر پیروی کند! اضافه کردن و یا حذف کردن لینکها و تغییر ترتیب این لینکها میتواند باعث تخریب تجربه کاربری سایتتان شود.
چند وقت پیش در مورد این که چگونه میتوانیم با لینکهای داخلی دوست باشیم نوشتم، اما شاید بد نباشد نکاتی را یادآوری کنم:
نیازی نیست که حتما کلی وقت صرف ایجاد لینکهای داخلی خوب کنید، طی روند روزانه تولید محتوای سایتتان میتوانید این لینکها را ایجاد کنید. لینکهای داخلی اهمیت دیگر صفحات را برای موتورهای جستوجو مشخص میکنند؛ همانطور که میدانیم صفحاتی که تعداد لینکهای داخلی بالاتری دارند، شانس بالاتری برای دیده شدن در رتبههای بالاتر در نتایج جستوجو دارند.
یک ساختار خوب میتواند با خوب فکر کردن، طراحی خوب و برنامه ریزی با دقت بدست بیاید. بهترین زمان برای طراحی ساختار یک سایت، قبل از شروع به کارش است. البته مثل همیشه، فقط به این نوشته اکتفا نکنید و حتما به دنبال توصیههای دیگر وبلاگنویسان در مورد روشهای بهبود ساختار سایت باشید و همیشه ضربالمثل «خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج» را در ذهنتان داشته باشید.
پن: از این که یک ادمین دیر به دیر بروز میشه شاکی هستید؟ توی یه نوشته توضیح میدم که چرا :)
عضو لیست ایمیلی ما شوید تا آخرین نوشتههای یک ادمین برایتان ایمیل شود
۲۲ دیدگاه
به ظاهر کار های ساده ای هستند اما اجرای بعضیاشون یکم مشکله
با تشکر از مقاله خوبتون
ایجاد ساختار حتما باید قبل از شروع به کار سایت انجام بشه؟
فکر کنم اگه ایجاد ساختار مناسب بعد از شروع به کار سایت انجام بشه، زمان بیشتری رو برای نمایش نتایج در گوگل صرف می کنه.
درسته؟
بله
اگر همون مثال ساختمون رو در نظر داشته باشیم، باید زیربنا رو قبل از ساخت بقیه بخشهای اون ساختمون ایجاد کنیم.
احساس میکنم این کار برای کسایی که فایلهای سیستمشون رو خوب دستهبندی میکنن یا اصطلاحا با کمترین کلیک به فایل مورد نظرشون میرسن خیلی راحت باشه …
انجام دادن اینها برای سایتی که مدتها سابقه داشته باشه و در گوگل ایندکس شده باشه، هم ضروری و هم مشکل برای اجرا است !
واقعاً برای یه همچین سایتی باید چه کار کرد؟
سلام.
مسئلۀ من زیاد به این مطلب مرتبط نیست اما با کسب و کار اینترنتی مرتبطه.
دیروز وبلاگی رو در بلاگفا راه اندازی کردم که از طریق اون بتونم کسب و کار اینترنتی راه بندازم. از لحظۀ راه اندازی وبلاگ، به طور مداوم موقع به روز رسانی و بازدید از وبلاگم فیلترشکنم روشن بود، تا اینکه چند دقیقه پیش که فیلترشکنم قطع بود و خواستم از وبلاگم بازدید کنم متوجه شدم وبم فیلتر شده اما علتش برای من نامشخصه. نمیدونم دلیلش کسب و کاریه که راه انداختم یا نه. لطفا ً راهنمایی کنید.
بله ممکنه همین حدسی که زدید درست باشه و آدرس قبلا فیلتر شده باشه. میتونید از ساماندهی پیگیری کنید.
باز هم یه مقاله خوب از داداش مسعود گل.
دوباره سلام
برای ایجاد sitelinke دقیقا باید چیکار کنیم؟
سلام رو سایت چیکاری باید انجام بدیم که برامون سایت لینک انجام بشه؟
ممنونم
پست خوبی بود
با درود
آیا نمایش دسته در سایت ایندکس شدن و سئوکمک میکند
مثلا کلمات کلیدی را بعوان دسته انتخاب کنیم
چون زیاد های زیادی را دیدم که از دسته به عنوان کلمات کلیدی استفاده کردن و سایتاش به صفحه اول گوگل امده است
بله میتوانید یکی از صفحاتی که میخواهید برای کلمات کلیدی بهینه کنید رو از بین دستهبندیها انتخاب کنید.
مقاله ی جالبی بود تشکر :)
مطلب بسيار مفيدي بود. بك سوال دارم … پلاگيني وجود دارد كه ما رو تو اين زمينه كمي كمك كنه ؟
رضای عزیز ساختار یک سایت دست شماست. پلاگین به هیچ عنوان نمیتونه به شما در آماده سازی بنای یه سایت کمک کنه
ممنون از مطلب مفیدتون.
سلام یه نگاه به فیدبنداز قطعه ۴۰۴ میده
سالمه محمدجان
به نظر ميرسه نقشه سايت ( سايت مپ ) در اين زمينه خيلي موثر باشه . همونطور كه يكي ديگه از دوستان هم اشاره كردند بعضي وقتها خصوصا براي سايتهاي شلوغ مديريت اين موضوع خيلي سخت ميشه
یکی از مشکلات تازه کارا که سایت ایجاد میکنن اینه که از اول به فکر ساختار نیست بعد از مدتی که حرفه ای میشن تازه میفهمن چه اشتباهی کردن و نمیشه مشکلات به راحتی رفع کنند
سلام. بسیار ممنون و تشکر از مطلب خوبتون
شما چه دیدگاهی دارید؟